poniedziałek, 7 stycznia 2019

Ciasto" Niebo w gębie"

Ciasto, o trochę nie typowej nazwie,pochodzenie tego przepisu sięga tamtego
stulecia.Zapewniam że ciasto jest smaczne i nazwy nie będę zmieniać.


  •   Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny 'Kasi"
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szt cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany18%
  Składniki na masę:
  • 1kostka masła
  • 30 dk orzechów (mielonych)
  • 1 szk mleka 
  • 3/4 szk cukru( można zmniejszyć do11/2 szk)
  • 1 cukier waniliowy
Składniki na masę z jabłek:
  • 1,5 kg jabłek 
  • sok z cytryny
  • 1 szt galaretka cytrynowa
Wykonanie ciasta:
Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i odstawiamy  do lodówki na 2 godziny.
Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni,każdy
placek pieczemy około15 minut.
Jabłka ścieramy na tarce lub dowolnie kroimy i prażymy na małym ogniu ,dodajemy sok z cytryny
i po zdjęciu z ognia dodajemy galaretkę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie masy:
Mleko zagotowujemy z cukrami i małymi porcjami sypiemy zmielone orzechy.
Pogotować chwilę do zgęstnienia masy orzechowej, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masę orzechową.
Do masy można dodać 50 ml.alkoholu
 Składanie ciasta:
Na jeden placek wykładamy jabłka,przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając
i wykładamy masę orzechową.
Polewamy placek polewą kakaową lub roztopioną czekoladą.
Przepis na polewę kakaową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szk cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki roztapiamy,nie doprowadzamy do zagotowania składników.
Polewę studzimy mieszając,po uzyskaniu odpowiedniej temperatury rozprowadzamy na cieście.

,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz