Składniki:
- 25 dk grochu
- 3 szt żeberek wędzonych
- 30 dk boczku
- 2 szt marchewki
- 1szt pietruszki
- 1 szt cebuli
- kawałek selera
- 2,5litra bulionu
- przyprawy:pieprz, sól, majeranek
- 4 szt ziemniaków
- 1 ząbek czonsku
Groch zalewamy wodą i moczymy całą noc, lub kilka
godzin.
Następnie dodajemy odcedzony groch do gotującego
się bulionu i żeberka i gotujemy około godziny
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy razem z pokrojoną cebulą.
Dodajemy do wywaru z grochem pokrojoną w plasterki marchewkę
oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około pół godziny
Na koniec dodajemy usmażony boczek, ząbek czosnku i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz