poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zupa grochowa.

        

   Składniki:
  • 25 dk grochu
  • 3 szt żeberek wędzonych
  • 30 dk boczku
  • 2 szt marchewki 
  • 1szt pietruszki
  • 1 szt cebuli
  • kawałek selera
  • 2,5litra bulionu
  • przyprawy:pieprz, sól, majeranek
  • 4 szt ziemniaków
  • 1 ząbek czonsku
    Wykonanie:
Groch zalewamy wodą i moczymy całą noc, lub kilka 
godzin.
Następnie dodajemy odcedzony groch do gotującego
się bulionu i żeberka i gotujemy około godziny
Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy razem z pokrojoną cebulą.
Dodajemy  do wywaru z grochem pokrojoną  w plasterki marchewkę 
oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około pół godziny
 Na koniec  dodajemy  usmażony boczek, ząbek czosnku i przyprawy.
 




 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz