poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Smalec z piekarnika.

          Smalec z piekarnika.

Tym razem coś na tłusto, ale jak to się mówi "wszystko  z umiarem
i małych ilościach"

  Składniki:
  • 2 kg słoniny
  • 3 szt cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wegety(płaskie)
  • 3 łyżki majeranku (według uznania)
    Wykonanie:

Słoninę mielimy na grubym sitku,cebulę drobno kroimy
czosnek przepuszczamy przez praskę.
Do słoniny dodajemy przyprawy i mieszamy.
Odstawiamy na około dwie godziny.( do przegryzienia)
Nakładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików,
do3/4 słoika.
Wstawiamy do zimnego piekarnika,pieczemy w temperaturze 180 stopni
około1 godzinę i 20 minut.
(Cebulę i czosnek możemy zmielić razem z słoniną)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz