poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Ciasto maślankowe z śliwkami i kruszonką.



Składniki: 
  • 2,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru (można zmniejszyć)
  • 3/4 szk maślanki
  • 0,5 szk oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 całe jajka
  • 0,70 kg śliwek (węgierki lub inne owoce) 
 Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szk mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szk cukru
 Składniki na kruszonkę  łączymy i schładzamy w lodówce.
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy  mikserem lub  ręcznie,mieszamy niezbyt długo
ciasto nie potrzebuje długiego mieszania.
Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę (włożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem 
i osypaną bułką tartą.)
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiekamy około15-20 minut.
na podpieczone ciasto układamy śliwki, przecięciem do góry i posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.(do suchego patyczka)
Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz