Ciasto wykonuje się dość szybko, na ciasto
możemy dać dowolne owce.
Składniki:
- 6 szt jajek
- 1 szk cukru
- 1,5 szk mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szk oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1szt cukier waniliowy
- 2-5 szt jabłek (Jabłka dowolnie kroimy posypujemy cynamonem dodajemy sok)
- cukier puder do posypania
- cynamon,
- sok z pół cytryny
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno białka z odrobiną
soli,do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i żółtka oraz cukier waniliowy.
Następnie wlewamy olej i mieszamy, na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem.
Masę jajeczną z mąkami mieszamy krótko. Ciasto wylewamy na wcześniej
przygotowaną blaszkę,wykładamy jabłka pokrojone ( plastry lub ósemki)
Pieczemy w 180stopniach około 45 minut.(do suchego patyczka)
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz