Ciasto z frużeliną można przełożyć dowolną masą,
często do tego ciasta wykorzystuję, masę którą uprzednio miałam zamrożoną.
Ciasto możemy przełożyć masą z śmietany i serka mascarpone.
Ciasto możemy przełożyć masą z śmietany i serka mascarpone.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szk cukru
- 1 szk mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno,
gdy białka są ubite, dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut(do suchego patyczka)
Składniki na frużelinę:
- 40 dk malin (owoce mogą być mrożone i dowolne)
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody (do rozpuszczenia żelatyny i mąki)
Owoce z cukrem i z wodą gotujemy około10 minut,dodajemy rozpuszczoną mąkę,
gotujemy jeszcze chwilę,na koniec dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną wodzie,
po dodaniu żelatyny frużelinę zdejmujemy z ognia i tylko dokładnie mieszamy.
Dodatki:
- 1 szt czekolada gorzka
- 150 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny (do ponczu)
Biszkopty nasączamy ponczem (1szk wody 2 łyżki cukru i sok z cytryny )
Polewamy czekoladą rozpuszczaną w gorącej śmietanie.
Można ciasto posypać, również cukrem pudrem.
Frużelinę wykładamy po całkowitym ostygnięciu.
Rada:
Jeżeli nasza frużelina jest za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody
i mieszamy. Frużelina jeżeli jest za rzadka, to dodajemy odrobinę żelatyny(rozpuszczonej
w gorącej wodzie.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz