Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 garście grzybów suszonych
- 10 dk śliwek suszonych
- 20 dk boczku
- 3 szt cebuli
- 15 dk smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy:pieprz, sól, 2szt liścia laurowego, 2 szt ziela angielskiego
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy, około godziny.Jeżeli kapusta jest bardzo
kwaśna,to przed gotowaniem kapustę płuczemy i odcedzamy.
i dusić do miękkości.
Grzyby zalewamy wodą i po ugotowaniu kroimy , a wywar z grzybków wykorzystamy do naszego bigosu.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy.
Następnie po ostudzeniu kapusty, odcedzamy z wody
dodajemy wszystkie składniki, przyprawy ,pokrojone
śliwki w paseczki,podlewamy wywarem z grzybów.
Smażymy bigos podlewając w razie potrzeby wodą,lub winem wytrawnym.
Bigos odstawiamy do ostygnięcia,bigos przysmażamy również na drugi dzień.
Niesamowita nazwa już chociażby przez to bigos jest wyśmienity.Jadłam palce lizać .Niestety mój się rozgotował.
OdpowiedzUsuń