wtorek, 13 lutego 2018

Pierogi z mięsem


    Pierogi z nadzieniem mięsnym,robię często.
Smakują również odsmażane.
 Pierogi można podawać z surówką, lub śmietaną,
  polane tłuszczem z cebulką



Składniki na ciasto:
  • 0,50 kg mąki pszennej
  • 250 ml wody letniej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki, na ciasto zagniatamy w misce.( jest wygodnej)
Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy,podsypując mąką w ten sposób
wtłaczamy powietrze do ciasta.

Składniki na farsz:
  • 70 dk łopatki wieprzowej
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, 2 szt ziela angielskiego
  • 3 szt cebuli
  • tłuszcz (dowolny) do smażenia cebuli
  • 1 szt bułka (namoczona w mleku)
  • 1jajko


Wykonanie:
Mięso zalewamy wodą,solimy, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy.
Mięso po ostudzeniu mielimy razem z bułką(odciśniętą z mleka) dodajemy jajko,
doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,solą i dodajemy połowę usmażonej cebuli.
Drugą połowę cebuli zostawiamy, do już ugotowanych pierogów.


Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką,nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.
Gotujemy pierogi w osolonej wodzie o wypłynięcia na powierzchnie gotujemy jeszcze
około 3 minut.




 Często  robiąc pierogi, do farszu wykorzystuję mięso z rosołu,lub z innego wywaru.
Mięsa można mieszać np: drobiowe z wieprzowiną lub wołowiną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz