środa, 14 lutego 2018

Ciasto kakaowe z masą .



Szybkie ciasto, przełożone dżemem porzeczkowym i masą kawową.
Składniki na ciasto:
  • 5 szt jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 1szk mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy dodając porcjami cukier i po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem, na koniec dodajemy ocet i olej,
delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Pieczemy w temperaturze180 stopni około 35 minut.(do suchego patyczka)
Po upieczeniu  kroimy ciasto na pół,skrapiamy ponczem.( woda ,cukier i sok z cytryny)
Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym (może użyć dowolnego dżemu według własnego smaku.)

Składniki na masę:  
-1 kos masła
-12,5 dk cukru pudru
-2 szt żółtka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatki:
- 1 szt dżem z czarnej porzeczki
- sok z jednej cytryny
- dowolna posypka


                              
                                                        
                                                                 -
Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch,dodajemy żółtka.
Kawę zaparzamy w małej ilości wody(80ml) po ostudzeniu dodajemy porcjami do masy cały czas ucierając.


Przełożenie:
Ciasto-dżem- masa-ciasto-masa,
posypujemy dowolną posypką, lub startą czekoladą.
Ciasto  nasączamy ponczem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz