Szybkie ciasto, przełożone dżemem porzeczkowym i masą kawową.
Składniki na ciasto:
- 5 szt jajek
- 3/4 szk cukru
- 1szk mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy dodając porcjami cukier i po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem, na koniec dodajemy ocet i olej,
delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Pieczemy w temperaturze180 stopni około 35 minut.(do suchego patyczka)
Po upieczeniu kroimy ciasto na pół,skrapiamy ponczem.( woda ,cukier i sok z cytryny)
Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym (może użyć dowolnego dżemu według własnego smaku.)
Składniki na masę:
-1 kos masła
-12,5 dk cukru pudru
-2 szt żółtka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatki:
- 1 szt dżem z czarnej porzeczki
- sok z jednej cytryny
- dowolna posypka
-
Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch,dodajemy żółtka.
Kawę zaparzamy w małej ilości wody(80ml) po ostudzeniu dodajemy porcjami do masy cały czas ucierając.
Przełożenie:
Ciasto-dżem- masa-ciasto-masa,
posypujemy dowolną posypką, lub startą czekoladą.
Ciasto nasączamy ponczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz