Karkówka ze śliwką i cebulą.
- Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- 20 dk śliwek suszonych
- przyprawy:sól, pieprz,2 szt liść laurowy, 2 szt ziele angielskie
- tłuszcz do smażenia (smażyłam na oleju rzepakowym)
- pół szklanki bulionu (można bulion zastąpić wytrawnym czerwonym winem)
Wykonanie:
Karkówkę myjemy,osuszamy kroimy w plastry.Następnie nacieramy
solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 3 minuty.Cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do karkówki zmniejszamy płomień,dodajemy resztę przypraw oraz śliwki.
Dusimy karkówkę około 40 minut podlewając bulionem lub winem.
Sos można zagęścić łyżką mąki roztrzepaną z wodą którą dodajemy do sosu i zagotowujemy.
Można również wyjąć mięso a sos rozdrobnić blenderem.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz