czwartek, 14 września 2017

Beziki.


Zawsze gdy zostają białka z pieczenia innych ciast,piekę z tych białek mini bezy,
które można przechowywać w zamkniętym pudełku lub w słoiku nawet dwa tygodni
    

 Składniki na bezy:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej(płaska)
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczypką soli na sztywno,dodając, po łyżce cukru
cały czas ubijamy,masa ma być błyszcząca i sztywna(nie wypada z pojemnika
w którym ubijaliśmy po przewróceniu  na dół.)
Masę białkową nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki,
 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.(można wykładać również łyżką)
Suszymy bezy w temperaturze 110 stopni 40-60 minut. Bezy zostawiamy w piekarniku jeszcze na około1,5 godziny.




                                                                         

2 komentarze:

  1. Witaj Aniu ,jeszcze mąka i cytryna
    Kasia z Dąbka :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i pozdrawiam. A do cytryny i mąki, to są w przepisie.

      Usuń