przygotowuję zupę ziemniaczaną krem.
Podaję tą zupę z smażonym boczkiem,lub pieczywem.
- Do zupy na talerzu można dodać śmietanę 18%
Składniki:
- 1 szt porcja rosołowa (lub 2szt rosołku drobiowego)
- 7szt ziemniaków (średnich)
- 2 szt marchewek
- 1 szt pietruszka
- kawałek selera
- por (biała część)
- 2 szt cebuli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki papryki słodkiej, majeranek,liść laurowy, 2szt ziela angielskiego.
- 2 łyżki masła
- śmietana 18%(według uznania)
Porcje rosołowe zalewamy 2 litami wody,solimy, dodajemy liść laurowy i ziele i gotujemy
dodając wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku.
Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajmy ziemniaki i wszytko gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek i smażymy na maśle, do lekkiego zrumienienia.
Po wyjęciu porcji rosołowej, wszystkie warzywa łącznie z cebulą i czosnkiem dokładnie
miksujemy.
Zupę doprawiamy przyprawami,jeżeli ktoś lubi ostrzejszy smak takich zup,to może dodać odrobinę ostrej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz