Składniki:
- 0,50 kg żeberek ( lub porcja rosołowa)
- 2,5 litra wody
- warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, trochę kapusty
- 3 średnie buraki
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku(dodając przepuszczamy przez praskę)
- 1 puszka fasoli białej( lub wcześniej ugotowana fasola"Jaś")
- przyprawy:sól, pieprz, 2 listki laurowe, majeranek lub koperek,
- 2 szt ziela angielskiego
- 2 łyżki octu (lub kwasek cytrynowy dodajemy go, według własnego smaku)
Opłukane żeberka i obrane buraki zalewamy wodą i gotujemy
gdy buraki będą miękkie wyjmujemy. Gdy ostygną ścieramy na tarce
na dużych otworach.
Do wywaru dodajemy przyprawy i warzywa pokrojone w kostkę
gotujemy do miękkości warzyw, następnie wyjmujemy żeberka.
barszcz ma ładny kolor).
Zabielamy barszcz roztrzepaną śmietaną z łyżką mąki pszennej.
Śmietanę roztrzepaną z mąką rozprowadzamy małą ilością barszczu
i dopiero wlewamy do całości.(wtedy mamy pewność ze śmietana
się nie zważy.)
Śmietanę dodajemy według własnego uznania( Ja, na taką ilość barszczu, dodaję150ml
śmietany 18%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz