wtorek, 1 sierpnia 2017

Barszcz ukraiński


Składniki:
  • 0,50 kg żeberek ( lub porcja rosołowa)
  • 2,5 litra wody
  • warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, trochę kapusty 
  • 3 średnie buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku(dodając przepuszczamy przez praskę)
  • 1 puszka fasoli białej( lub wcześniej ugotowana fasola"Jaś")
  • przyprawy:sól, pieprz, 2 listki laurowe, majeranek lub koperek,
  • 2 szt ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu (lub kwasek cytrynowy dodajemy go, według własnego smaku)
Wykonanie:
Opłukane żeberka i obrane buraki zalewamy wodą i gotujemy
gdy buraki będą miękkie wyjmujemy. Gdy ostygną ścieramy na tarce
na dużych otworach.
Do wywaru dodajemy przyprawy i warzywa pokrojone w kostkę
gotujemy do miękkości warzyw, następnie wyjmujemy żeberka.

Dodajemy potarte buraki,barszcz zaraz zakwaszamy(wtedy
barszcz ma ładny kolor).
Zabielamy barszcz roztrzepaną śmietaną z łyżką mąki pszennej.
Śmietanę roztrzepaną z mąką rozprowadzamy małą ilością barszczu
i dopiero wlewamy do całości.(wtedy mamy pewność ze śmietana
się nie zważy.)
Śmietanę dodajemy według własnego uznania( Ja, na taką ilość barszczu, dodaję150ml
śmietany 18%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz