Ciasto które piekę dość często,ponieważ smakuje moim najbliższych
jak też moim znajomym.
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szk cukru
- 0,5 szk mąki ziemniaczanej
- 1,5 szk mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno dodając po odrobinie cukru
i po dwa żółtka.Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i kakao,delikatnie mieszamy.na koniec dodajemy wodę.
Wylewamy ciasto biszkoptowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.(do suchego patyczka)
- 0,5 litra mleka
- 1 kostka masła
- 1 szk cukru
- 0,5kostki margaryny "Kasi"
- 1 cukier waniliowy
- 1 szt czekolada gorzka
- 1 łyżka mąki ziemiaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao (czubate)
Odlewamy 0,5 szklanki mleka i roztrzepujemy mąki i żółtka.Resztę mleka zagotowujemy
z cukrami i dodajemy roztrzepane mąki z żółtkami.
Gotujemy około 4 minut i odstawiamy do ostygniecia.
Masło i margarynę ucieramy na puch dodając, po łyżce budyniu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy.
Do masy możemy dodać sok z cytryny lub inny aromat.
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy nawet na całą noc.
Rodzynki odcedzić a alkohol wykorzystać do ponczu.
Poncz:
1,5 szklanki wody zagotowujemy z 2 łyżkami cukru dodajemy sok z cytryny.
Margarynę,cukier, kakao z wodą roztapiamy,ciągle mieszając, do połączenia
się składników.
Dodajemy połamaną czekoladę wszystko mieszamy i do przestygniętej polewy
dodajemy rodzynki.
Przełożenie ciasta-jedna część biszkoptu-masa-druga cześć biszkoptu
-masą smarujemy cały placek.
Na wierzch placka wylewamy ostudzoną polewę z rodzynkami.
Można również przełamać smak ,dodając pod masę dżem np:z czarnej porzeczki
Lub do pierwszego przełożenia do masy dodać pokrojone ananasy.
- 40 dk rodzynek "Sułtańskich"
- 1 szklanka alkoholu (wódka i rum)
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 0,5szt czekolady deserowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz