środa, 24 lutego 2016

Tort kakaowo-czekoladowy.

                         Tort kakaowy-czekoladowy
Składniki na biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej
  • 0,5 szk mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
Wykonanie:Całe jajka z cukrem ubijamy na parze. Zdejmujemy naszą masę jajeczną z pary
i ubijamy nadal,Następnie dajemy przesiane mąki z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy gorącą wodę.Wylewamy do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.(do suchego patyczka)
Po upieczeniu i wystudzeniu nasz biszkopt kroimy na trzy placki.
Składniki na masę:
  • 4 jaja
  • 1szk cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 kos masła (lub margaryna "Kasia")
 Dodatkowo:
  • 1 dżem z czarnej porzeczki 
  • 2 czekolady  gorzkie
  • 2 szt cytryny
Wykonanie masy:Całe jajka z cukrem i cukrami waniliowymi ubijamy(ubiją się szybciej na parze)
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy jajecznej.Do masy dodajemy kakao oraz sok z cytryn.Masę dzielimy i do jednej części dodajemy rozdrobioną czekoladę.
Poncz: 2 szklanki wody oraz 3 łyżki cukru zagotować.Po ostudzeniu  dodajemy sok z cytryny lub dowolny alkohol
Przełożenie:Biszkopt,dżem,masa,biszkopt,dżem,masa z czekoladą,biszkopt.
Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu.Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nasz cały torcik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz