wtorek, 26 maja 2015

Ciasto "Skubaniec"


Ciasto "Skubaniec"





Składnik na ciasto i bezę:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 1kos margaryny "Kasi"
  • 5 jajek
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • 1kisiel 
  • Owoce (dowolne)      
                     Wykonanie:
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta również dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.Ciasto schładzamy w lodówce. Wygodnie jest włożyć ciasto na krótko do zamrażalnika-lepiej ścierać.Na blachę wyłożoną
  papierem do pieczenia ścieramy część ciasta jasnego -owce-mała część ciasta- ciemnego -beza-ciasto.Pieczemy w te.180stopni około 50 minut.
Wykonanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier można dodać kisiel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz