poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Tort czekoladowy.


 Mój ostatni wypiek, torcik czekoladowy z dekoracją sezonowych owoców.

    Składniki na biszkopt:

- 7 szt jajek

- 1 szk cukru

- 1 szk mąki pszennej

- 3/4 szk mąki ziemniaczanej

-3 łyżki kakao

-3 łyżki gorącej wody

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

   Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek, następnie ubijamy białka z odrobiną soli

dodając partiami cukier.Piana z białek dobrze ubita (sztywna i lśniąca)

wtedy dodajemy partiami żółtka i delikatnie ubijamy.

Mąki wymieszać z kakaem i proszkiem, dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszamy

szpatułką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (wykładam spód  i boki tortownicy)

Pieczemy w temperaturze 180% około 50 minut.(do suchego patyczka)

   Składniki na masę:

- 1,5 kos. masła

-1 kos margaryny "Kasi"

- 1 szk cukru

- 2 cukry waniliowy

-0,5 litra mleka

-2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

-5 jajek (wykorzystujemy tylko żółtka)

-1,5 szt czekolady

- 3 łyżki kakao

-2 szt cytryny(wyciskamy i dodajemy do masy)

    Wykonanie:

Masło z margaryną ucieramy na puch.

Połowę mleka gotujemy z cukrami w pozostałym mleku dokładnie 

roztrzepujemy mąki i żółtka i wlewamy do gotującego się mleka gotujemy

około 4 minut odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.(Przykrywamy)

Do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie dodajemy sok cytryny

Po dokładnym połączeniu, dodajemy czekoladę (Roztapiamy w kąpieli wodnej )

czekoladę przed dodaniem również studzimy,następnie dodajemy kakao.

   Dodatki:

-1 szt. dżem z czarnej porzeczki (można dodać inny)

- 1 szt. czekolada gorzka

-20 mil śmietanki30%

Poncz:

- 0,5Litra wody 

-2 łyżki cukru 

-sok z jednej cytryny

Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy  sok z jednej cytryny.


   Przełożenie tortu:  

Biszkopt kroimy na trzy blaty.Blaty biszkoptów nasączamy ponczem.

Składanie:

Blat biszkoptu-dżem-masa-blat biszkoptu-dżem-masa-blat biszkoptu.

Następnie obkładamy nasz tort masą i wygładzamy.

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance(podgrzewamy nie zagotować!)

Tort wkładamy do lodówki  na około 2 godzin.

Dekorujemy  owocami i życzymy SMACZNEGO!!!





  



 



 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz