Ciasto szybkie nie potrzebuje długiego przygotowania.
Ciasto pieczemy z dowolnymi owocami, lub z bakaliami.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szk mąki pszennej
- 3 szt jajka
- 1 szk maślanki
- 3/4 szk oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- 1,5 łyżk kakao
- dowolne owoce(piekłam z rabarbarem 0,80 dk)
- 1 szk cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą drewnianej łyżki
lub miksera mieszamy krótko bo ciasto nie lubi długiego mieszania.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy
2/3 ciasta na ciasto dajemy rabarbar Obrany ze skórki i pokrojony
w kostkę,1/3 ciasta mieszamy z kakaem i wykładamy łyżką na rabarbar.
Pieczemy w temperaturze 180% około 30-40 minut.
Lukier:
1 szk cukru pudru,3 łyżki gorącej wody dokładanie mieszamy.
Placek po upieczeniu polewamy lukrem,lub posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz