Polędwica wieprzowa, to mięso chude i soczyste,możemy przyrządzać
je na różne sposoby.
Dziś podaję przepis na polędwiczkę duszoną z suszonymi śliwkami.
Składniki:
- 70 dk polędwicy
- 15 dk śliwek suszonych
- 1 szt cebula
- przyprawy(pieprz, sól)
- tłuszcz do smażenia (masło lub smalec według własnych smaków)
Polędwicę płuczemy osączamy i tniemy na plastry,każdy
plaster mięsa rozpłaszczamy ręką i wrzucamy na patelnię.
Smażymy mięso z obu stron do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
i śliwki( wcześniej śliwki sparzamy ) smażymy wszystko około 20 minut.
W razie potrzeby podlewamy bulionem,następnie wyjmujemy mięso
A sos z śliwkami blendujemy,dodajemy mięso i jeszcze chwilę dusimy
na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz