Dawno, dawno, temu już podawałam przepis na kluski śląskie
na moim blogu, ale postanowiłam powtórzyć ten przepis.
Kluski podajemy z dowolnym sosem,lub polane tłuszczem
z przysmażoną cebulką.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 30 dk mąki ziemniaczanej
- sól
Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,po ugotowaniu
ziemniaki dokładnie tłuczemy(lub przepuszczamy przez praskę)
Powierzchnię ziemniaczaną wyrównujemy i dzielimy na cztery
części.
Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę
ziemniaczaną, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Następnie formujemy kulki, lekko spłaszczamy i na każdej klusce
robimy malutki dołeczek.
Kluski wrzucamy na gotującą i osoloną wodę gotujemy, po zagotowaniu
gotujemy jeszcze około trzech minut.
Czas gotowania uzależniony jest od wielkości klusek.
(większe gotujemy dłużej)
Kluski smakują z każdym sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz