Kapuśniak z kiszonej kapusty:
Składniki:
- 30 dk żeberek wieprzowych
- 20 dk boczku
- 50 dk kapusty kiszonej
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszki
- 1 szt cebuli
- kawałek selera
- przyprawy; pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- majeranek
- 3 litry wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 średnich ziemniaków
Wykonanie:
Żeberka zalewamy wodą i gotujemy następnie dodajemy warzywa
przyprawy i gotujemy,do miękości
Boczek i cebulę kroimy w kostkę ,przysmażamy i dodajemy
do zupy.
Kapustę gotujemy oddzielnie, również do miękkości
Kapustę dodać do zupy (jeżeli ktoś nie chce, żeby była bardzo kwaśna,
to odcedzić z wody w której była gotowana.)
Na tłuszczu z boczku robimy zasmaszkę, rozprowadzamy wodą, energicznie
mieszamy i wlewamy do zupy.
(Zasmażkę dobrze jest rozprowadzać zimnym wywarem lub wodą nie robią się grudy.)
Żeberka wyjmujemy, obieramy od kości i dodajemy
do kapuśniaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz