Witam, zawsze przed Świętami Wielkanocnymi piekę kruche
babeczki. Piekę ich dość dużo, bo mam w zwyczaju obdarowywać nimi rodzinę i
sąsiadów. Podaję przepis na babeczki i na krem, którym je napełniam,
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 20 dkg margaryny „Kasi”
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Składniki na masę:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szkl cukru
- 25 dkg mielonych orzechów
- 1 szkl mleka
Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy i schładzamy ok. 1 godz. Następnie wałkujemy
ciasta, wykrawamy kółka szklanką i wylepiamy foremki ( wysmarowane tłuszczem ).
Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza ok. 15-20 minut.
Na masę gotujemy mleko z cukrem. Do gotującego się mleka
dodajemy orzechy, mieszając gotujemy jeszcze ok. 1 minuty. Masło nacieramy na „puch”, dodając zimną masę
orzechową. Do babeczek przed napełnieniem kremem, dodajemy powidła lub
rozprażone jabłka. Można również dodać galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz