czwartek, 16 kwietnia 2015

Kruche babeczki

Witam, zawsze przed Świętami Wielkanocnymi piekę kruche babeczki. Piekę ich dość dużo, bo mam w zwyczaju obdarowywać nimi rodzinę i sąsiadów. Podaję przepis na babeczki i na krem, którym je napełniam,
Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 20 dkg margaryny „Kasi”
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Składniki na masę:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szkl cukru
- 25 dkg mielonych orzechów
- 1 szkl mleka
Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy i schładzamy ok. 1 godz. Następnie wałkujemy ciasta, wykrawamy kółka szklanką i wylepiamy foremki ( wysmarowane tłuszczem ). Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza ok. 15-20 minut.
Na masę gotujemy mleko z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszając gotujemy jeszcze ok. 1 minuty.  Masło nacieramy na „puch”, dodając zimną masę orzechową. Do babeczek przed napełnieniem kremem, dodajemy powidła lub rozprażone jabłka. Można również dodać galaretkę.

Babeczki można również napełnić kremem budyniowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz