Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki pszennej
- 1 szk cukru pudru
- 1 kostka masła
- 5 szt żółtek
- 3 łyżki śmietany
- 1 szt cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 litr mleka
- 3 szt budyniu
- 6 łyżek cukru
- 1 kg śliwek( mogą być inne owoce np: jabka)
- Cukier puder (do posypania placka)
Zagniatamy ciasto kruche,łącząc wszystkie składniki zaczynamy
od posiekania masła z mąką .Po zagnieceniu ciasto dzielimy na dwie części
Ciasto odstawiamy do lodówki na około godziny.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i dzielmy na połówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i jedną część ciasta wałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiekamy 15-20 minut.
Gotujemy budyń(według przepisu)
Na podpieczony spód ciasta wylewamy budyń(gorący) na budyniu układamy
śliwki rozcięciem do góry.
Drugą część wałkujemy i wykładamy na ułożone śliwki.
Pieczemy placek około 50minut w temeraturze190 stopni.
Po upieczeniu placek posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz