poniedziałek, 8 lipca 2019

Kapuśniak z młodej kapusty.



  Składniki:
  • 1 szt kapusty młodej(średniej wielkości)
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • 2 szt cebuli
  • 2 litry bulionu
  • 4 szt ziemniaków 
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy:sól, pieprz
  • 3 szt pomidorów (lub puszka pomidorów w zalewie)
  • 3 łyżki śmietany18%


  Wykonanie:
Kapustę szatkujemy,marchew, pietruszkę po obraniu szatkujemy na drobnych
oczkach,cebule kroimy w w kostkę.
Na maśle smażymy cebulę i marchew z pietruszką,dodajemy obrane pomidory
ze skórki,dodajemy przyprawy.
Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę i gotujemy
około 20 minut, dodajemy przysmażone warzywa i gotujemy jeszcze  15 minut.
Do kapuśniaczku dodajemy pokrojony koperek i 3 łyżki roztrzepanej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz