Składniki na ciasto:
- 2 szk mąki pszennej
- 3/4 szk cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
Masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników zagniatamy
ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Rozwałkujemy ciasto, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto podpiekamy w temperaturze 180stopni około20 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu pół tłustego(dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka wypróbowanej firmy)
- 400 mil śmietany30%
- 1,5 szk cukru pudru
- 10 szt jajek
- 2 szt budyniu
- 2 szt cukru waniliowego (lub inny aromat)
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek,żółtka ucieramy z jedną szklanką cukru pudru
i z cukrem waniliowym, dodajemy porcjami ser.
Do masy dodajemy budynie i ubitą śmietanę,Białka ubijamy na sztywno z pół szklanki
cukru pudru i porcjami dodajemy do masy serowej mieszamy delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą)
Wykładamy masę serową na podpieczone ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni
50-60 minut.
Sernik wkładamy już do nagrzanego piekarnika,po 30 minutach pieczenia zmniejszamy
temperaturę do 160stopni.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na około 50 minut.
Sernik można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz