Składniki:
- 0,60 kg fasoli "Jaś"
- 20 dkg boczku
- 20 dkg kiełbasy
- 2 szt cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz,majeranek
- Tłuszcz do smażenia (możemy użyć oleju lub smalcu.)
Wykonanie:
Fasolę opłukać zalać wodą i moczyć około 4 godzin.(można namoczyć na noc)
Gotujemy fasolę, do gotowania dodajemy soli i gotujemy w tej wodzie w której się moczyła.(gotujemy do miękkości fasoli)
Cebulę kroimy w drobną kostkę jak również boczek i kiełbasę.
Cebulę smażymy z boczkiem i kiełbasą.
Z fasoli odlewamy wodę, dodajemy usmażoną cebulę z kiełbasą i boczkiem,koncentrat
pomidorowy,oraz majeranek.
Robimy jasną zasmaszkę: mąkę smażymy na tłuszczu rozprowadzamy
zimnym wywarem z fasoli.
Dodajemy do fasolki zasmażkę doprawiamy, do smaku pieprzem oraz jeżeli trzeba dosalamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz