piątek, 27 maja 2016
Ciasto z bezą
Ciasto z bezą i owocami
Składniki:
-5 jajek
-1 kostka margaryny
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-2 cukry waniliowe
- 1kg. rabarbaru
Wykonanie:
Ucieramy żółtka z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym,następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczeni. Margarynę roztapiamy i ostudzoną wlewamy do ciasta.Ciasto wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar rozparzamy cukrem waniliowym i z dodatkiem cukru (ilość cukru według uznania.)
Ostudzony rabarbar wykładamy na podpieczone ciasto.
Następnie ubijamy białka dodając pół szklanki cukru
możemy również dodać do piany kisiel.
Pianę z białek wykładamy na rabarbar i dopiekamy jeszcze około 15 minut.
Ciasto przygotowuje się szybko.(Owoce mogą być dowolne np:truskawki, śliwki, porzeczki.)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz